eduarg circeag

În ultimii ani, Craiova s-a dezvoltat cu mașina personală în minte. Din cauza creșterii numărului de mașini din oraș și al traficului cauzat de acestea, am investit sume semnificative în proiecte precum pasajul subteran de la universitate, sau cel suprateran de la kilometrul 0. Pe termen scurt poate au ajutat, dar pe termen lung nu vor mai fi suficiente.

De ce? Pentru că un pasaj sau lărgirea unei străzi pe care se creează ambuteiaje nu va rezolva problema traficului rutier, ci va stimula folosirea automobilelor personale de către persoane care înainte evitau drumul respectiv.
Astfel, mai multe automobile vor apărea pe strada recent reabilitată sau lărgită, ceea ce va duce inevitabil la apariția ambuteiajelor.

Suntem martorii unui cerc vicios care poate fi întrerupt doar de o abordare diferită. Avem nevoie de un oraș unde prioritatea în mobilitatea urbană trebuie să o aibă în primul rând pietonii, urmați de biciclete și vehicule cu viteză de deplasare sub 25 km/h, urmate de transportul în comun și abia pe ultimul loc de către vehiculele particulare.

Sună puțin drastic, mai ales când ne gândim la starea tramvaielor și autobuzelor sau a infrastructurii pentru biciclete din Craiova, dar tocmai astea sunt problemele pe care viitoarea administrație trebuie să le rezolve. Trebuie pus accentul pe îmbunătățirea condițiilor pentru toți cei care renunța la automobilul personal, pentru că transportul alternativ va fi o opțiune viabilă pentru Craioveni doar atunci când autobuzul sau bicicleta vor fi un mijloc mai rapid, convenabil și comod decât mașina personală.

Orașele care se dezvoltă pentru oameni, nu pentru mașini, devin mai sănătoase datorită poluării reduse și activității fizice pe care o încurajează.

Devin mai atrăgătoare pentru turiști, mai echitabile și accesibile pentru localnici care nu mai sunt nevoiți să suporte cheltuielile unei mașini personale.

Micul comerț înflorește datorită numărului crescut de trecători prin fața vitrinelor și nu în ultimul rând, numărul locuitorilor crește, orașul devenind mai atractiv pentru cei care vor să vină în localitate și mai plăcut pentru tinerii care au mai puține motive să plece.


Pe scurt, exact de lucrurile de care are nevoie Craiova pentru a deveni ușor, ușor orașul pe care ni-l dorim, orașul din care nu vrem să plecăm.

 

Eduard Cîrceag

Candidat USR PLUS pentru Consiliul Local Craiova