manuel bortoi

În prezent, aproximativ 80% din bugetul Primăriei Craiova este alocat pentru cheltuieli de personal, funcţionarea Primăriei și instituţiilor din subordinea sa. Practic, din fiecare 10 lei din impozitele și taxele locale plătire ce cetățenii Craiovei, 8 lei sunt cheltuiţi pentru funcţionarea aparatului administrativ și doar 2 lei pentru dezvoltarea orașului, curățenie, drumuri sau parcuri.

În tot acest timp, Primăria și regiile din subordinea ei funcţionează pe baza unei infrastructuri învechite și depășite moral și fizic. Utilajele mobile folosite pentru diverse activităţi în cadrul regiilor care se ocupă de curăţenia orașului, de parcuri sau mijloacele de transport public sunt adevărate pericole pentru angajaţii care le folosesc și pentru cetaţeni.

Este nevoie urgenta de modernizare și investiţii in tehnologie moderna in aproape toate departamentele Primăriei cat și in regiile aflate sub administrarea acesteia.

Este nevoie de investiţii în școli, spitale, transport în comun, drumuri, siguranţa cetățeanului, extindere rețelelor de apă, canal și gaz în cartierele mărginașe ale Craiovei.

Pentru toate acestea, este nevoie de un buget de investiţii serios, nu ca cel pe care ni-l oferă administraţia PSD de ani de zile.

Acum, bugetul de investiții este de 20% din bugetul total al primăriei și nici măcar acesta nu este cheltuit în totalitate pe parcursul unui an.

Bugetul Craiovei este format din 42% cote defalcate din impozitul pe venit, 30% impozite și taxe locale (70 % persoane juridice – 30% persoane fizice), 5% cote defalcate din TVA, 20% rambursări de la U.E. și subvenții de la bugetul de stat pentru cofinanțarea proiectelor U.E.

Acest buget ne spune că majoritatea banilor vin din domeniul privat. De aceea, noua administrație USR PLUS va pune accentul pe sprijinirea antreprenorilor locali și pe atragerea de noi investitori în Craiova.

Sunt mai multe surse de creștere a bugetului de investiții. În primul rând, trebuie să reducem cheltuielile de funcţionare prin eficientizarea primăriei, identificând zonele de pierderi în care sunt angajate cheltuieli inutile. Vom restructura toate societățile din subordinea primăriei în urma unui audit extern făcut de către o instituție privată specializată în acest domeniu.

O alta sursă de venit foarte importantă sunt fondurile europene, prin care orașul nostru se poate moderniza și poate înflori. Este nevoie, de aceea, de profesionalizarea departamentului de implementare a proiectelor din cadrul primăriei, care va trebui să fie format exclusiv din specialiști în domeniu. Aceștia își vor câștiga onorariile transparent și direct din proiectele realizate, fără a impacta bugetul primăriei.

O altă sursă importantă de venit la bugetul de investiții o reprezintă investitorii privați, care trebuie atrași spre noi, pe lângă susținerea celor existenți.

Vom deveni un partener onest de dialog pentru mediul economic și antreprenorii locali, oferind facilități și sprijin pentru atragerea de noi companii în Craiova.

Craiova poate înflori cu o administrație profesionistă. USR PLUS este aici pentru oferi o viață mai bună tuturor craiovenilor.

 

Manuel Borțoi

Candidat la Consiliul Local Craiova