costin-zabava

Craiova și de fapt tot județul Dolj au nevoie disperată de investitori și investiții.

Doljul se afla de mai multe luni în fruntea județelor cu cea mai ridicată rată a șomajului.

Numărul mare de șomeri are teoretic și o parte bună: faptul că avem încă forță de muncă disponibilă, spre deosebire de alte zone unde șomajul a devenit negativ. În practică, acest număr de cetățeni fără ocupație (ridicat raportat la întreaga populație) reprezintă electoratul captiv, controlat în mod păgubos de administrațiile locale.

Statul face concurență neloială antreprenorilor și prin majorările repetate de salarii din ultimii ani, ajungând astfel ca posturile din mediul public să fie la mare căutare în rândul angajaților din privat. Ecartul dintre salariul mediu brut al bugetarilor și salariul celor din privat a crescut de aproape patru ori în ultimii patru ani, leafa angajaților la Stat fiind astăzi cu aproximativ 37% mai mare.

Alt inamic nevăzut al investițiilor este birocrația și corupția, aspecte care se întrepătrund și erodează cel mai tare predictibilitatea unei afaceri.

În general statul impune obținerea unui număr atât de mare de autorizații încât multe dintre ele se suprapun, iar altele intră în contradicție. Frustrant este că, de cele mai multe ori, chiar Statul este cel care nu ține seama de legi în privința autorizațiilor sau echipamentelor pe care, cu atâta zel, le solicită celor din mediul privat.

Lipsa unei comunicări permanente între autorități și privat, lipsa unui număr suficient de  experți în cadrul instituțiilor publice care ar putea să înțeleagă și să găsească soluții la provocările întâlnite, dar mai ales lipsa viziunii și a unei perspective pe termen mediu și lung transformă mediul de afaceri într-unul ostil pentru tinerii antreprenori, lipsit de speranță pentru o dezvoltare durabilă și sănătoasă.

Costin Zăbava

Candidat USR PLUS la Consiliul Local Craiova